Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Åreforkalkning i benene

Åreforkalkning i benene

05.10.2020 Bayer A/S

I denne film fortæller Tenna om, hvordan åreforkalkning i benene har påvirket hendes liv, og hvad hun i dag værner om.

Åreforkalkning i benene kaldes også perifer arteriesygdom, eller mere populært for vindueskiggersyndrom. Personer med sygdommen stopper ofte og holder pause under gang, fordi de får smerter i benene. Dette skyldes begrænset ilttilførsel til musklerne.

Årsager

Den altdominerende årsag til perifer arteriesygdom er åreforkalkning. Mere præcis opstår en forsnævring i de store arterier, der forsyner benets muskulatur med iltholdigt blod. Aflejring af fedt, kolesterol og kalk fra blodet er skyld i forsnævringen. Går der hul på en aflejring, vil blodplader klumpe sig sammen og danne en blodprop, der helt stopper for benets blodforsyning. Med alderen får de fleste åreforkalkning. Åreforkalkning i benene ses ofte sammen med åreforkalkning andre steder i kroppen, f.eks. hjernen og hjertet. Sygdommen udvikler sig meget individuelt og afhænger af arvelighed, risikofaktorer og behandling (se nedenfor). 


Symptomer

Symptomerne er muskelsmerter i benene ved brug af musklerne ved fysisk aktivitet. Typisk vil smerterne blive værre ved lange gåture eller hurtigt tempo. Smerten opstår i samme mønster og kan blive så intens, at man må standse op under gang, hvorefter smerten forsvinder i løbet af et par minutter. I de sværreste tilfælde kan man opleve smerte i hvile og sår på underben og fødder. 

Symptomerne på en akut blodprop i benet er: (1) Akutte smerter i benet, (2) Benet bliver blegt, (3) Lammelser i benets muskler. Ring straks 1-1-2, hvis du oplever symptomer på en blodprop i benet, da det kræver akut lægehjælp. 


Undersøgelser

Din egen læge vil ofte kunne udføre en perifer blodtryksmåling. Lægen måler her dit blodtryk i benene og dit blodtryk i armene. Blodtrykket i benene skal være mindst 90 procent af blodtrykket i armene. Såfremt din egen læge er i tvivl, om diagnosen er korrekt, eller du har meget svære symptomer, vil du blive henvist til en speciallæge i karkirurgi. På en karkirurgisk specialafdeling vil man ved hjælp af forskellige billeddannende undersøgelser kunne sige mere om evt. forsnævringers lokalisation og sværhedsgrad.


Behandlinger

Der er gode muligheder for at behandle medicinsk og forebygge åreforkalkning, som er den hyppigste årsag til sygdommen. Derudover kan du selv gøre en del for at forebygge åreforkalkning i form af livstilsændringer. Medicinske behandlinger, der typisk anvendes, er: 

  • Blodfortyndende medicin
  • Blodtrykssænkende medicin
  • Kolesterolsænkende medicin
  • Behandling af sukkersyge

 
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en operation, der vil øge tilførslen af blod til benet.


Hvad kan jeg selv gøre

Udover medicinsk behandling kan du selv gøre en del for at forebygge åreforkalkning i benene ved at: 

  • Stoppe med at ryge  
  • Dyrke motion  
  • Spise sundt  
  • Få målt dit kolesteroltal – og få behandling, hvis det er for højt 
  • Få målt dit blodtryk – og få behandling, hvis det er for højt  
  • Få målt dit blodtryk i benene
  • Blive undersøgt for sukkersyge - og få behandling hvis man har sygdommen
  • Undgå overvægt

 
Gangtræning kan forebygge yderligere forsnævring efter operation og hjælpe på de smerter, man oplever i det daglige. Man må gerne blive ved med at træne, selvom benene kan føles tunge og ømme. 

Når Blodproppen Rammer
Hør Johnny Olsen, overlæge, Rigshospitalet, forklare om åreforkalkning i benet

Bliv klogere på blodpropper

I de nedenstående fire temaer kan du lære mere om de mange sider af din hjertesygdom, og hvordan du forebygger en fremtidig blodprop. Som pårørende har du også mulighed for at blive klogere på livet som kronisk hjertepatient. Læs mere om pårørende til en hjertepatient.